Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piętrowy frykas z polewą toffi"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 151
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 194
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 151
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 194
Składniki
Kawę zalej 2/3 szkl. gorącej wody. Po 5 min napar przelej przez gęste sitko. Łyżkę odlej (będzie pot rzebna do kremu), resztę wymieszaj z cukrem waniliowym i przestudź. Do kawy dodaj aromat rumowy (ew. rum albo likier, np. migdałowy), wymieszaj. Przygotowanym ponczem nasącz obficie oba biszkoptowe blaty.
Odłóż kilka orzechów do dekoracji, pozostałe drobno posiekaj. Czekoladę gorzką również posiekaj albo zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno razem z cukrem pudrem.
Dodawaj po łyżce serka mascarpone, miksując za każdym razem, by nie utworzyły się grudki. Do kremu wlej zapach rumowy i pozostałą kawę. Wsyp zagęstniki do śmietany i miksuj ok. 5 min.
Połowę kremu wymieszaj z posiekanymi orzechami i czekoladą. Wyłóż na jeden biszkopt, przykryj drugim, lekko dociśnij. Na wierzch wyłóż pozostały krem, tworząc łyżką fale. Pralinki pokrój na połówki. Połowę stop w rondelku, przestudź masę i polej nią wierzch tortu. Udekoruj resz tą pralinek i odłożonymi orzechami.Źródło: Tina