Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Korzenne słodkości w Święta smakują najlepiej. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie i proste w przygotowaniu pierniczki, które można przygotować tuż przed Świętami. Są pyszne, aromatyczne, mocno korzenne i błyskawicznie znikają ;)
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 154
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 154
Składniki
Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao, cynamon oraz szczyptę soli - mieszamy wszystkie suche składniki. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego miód i cukier puder. Masę dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy ciepłe mleko, a następnie ostudzoną masę z rondelka oraz jajka i wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a jeśli mamy jeszcze trochę czasu to dobrze wstawić je na całą noc. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut.
Gdy pierniczki ostygną możemy je dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi posypkami. Aby przygotować najprostszy lukier, wystarczy wymieszać 3 łyżki soku z cytryny z 10 łyżkami cukru pudru. Lukier możemy zabarwić barwnikami spożywczymi, kakao lub kurkumą.
Pierniczki przechowujemy w metalowej puszce lub słoju z kawałkami suszonych jabłek oraz kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).
Życzę smacznego! :)