Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piegusek z czekoladową polewą i żurawiną"
Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym. Ale tym razem wykorzystam mięs...
Odsłon: 30
Soczyste filety z kurczaka podane z sosem śmietanowym z dodatkiem szpinaku. P...
Odsłon: 43
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 96
Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym. Ale tym razem wykorzystam mięs...
Odsłon: 30
Soczyste filety z kurczaka podane z sosem śmietanowym z dodatkiem szpinaku. P...
Odsłon: 43
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 96
Składniki
Masło utrzyj z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem oraz kakao i dodaj do masy. Wlej mleko, wsyp mak i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i wymieszaj z masą. Tortownicę posmaruj masłem i obsyp mąką. Wlej masę i piecz 45 minut w temp. 180°C. Wyjmij i wystudź.
Masło rozpuść w garnku, dodaj połamaną czekoladę i podgrzewaj, mieszając, aż się rozpuści. Ciasto polej polewą i posyp gotowaną z cukrem żurawiną.
Czas: około 1,5 godziny.
Mak jest bardzo bogaty w witaminy i wapń. W 100 g maku znajduje się ponad 1200 mg wapnia. Ta ilość pokrywa 140 procent dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. Mak zawiera także dużo żelaza, miedzi, manganu, fosoru i cynku. Doskonale wpływa na pracę jelit, ale warto pamiętać, że ma dużo kalorii.Źródło: Dobry Tydzień