Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczony bigos"
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7140
Polecam.
Odsłon: 1626
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 79
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 139
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7140
Polecam.
Odsłon: 1626
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 79
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 139
Składniki
Grzyby opłucz, włóż do miski razem ze śliwkami. Zalej ciepłą wodą i odstaw do namoczenia. Kapustę oczyść, drobno poszatkuj.
Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej smalec. Wrzuć mięso. Oprósz je solą i mieloną słodką papryką. Przesmaż krótko, dodaj przecier pomidorowy. Wymieszaj całość, przełóż do naczynia do zapiekania lub brytfanny razem z tłuszczem z patelni.
Dodaj posiekaną białą kapustę oraz namoczone i osączone suszone grzyby. Włóż połowę kapusty kiszonej (jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją wcześniej wodą). Dodaj 10 ziaren pieprzu oraz 3 liście laurowe. Całość podlej wodą i lekko posól. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika. Piecz w 180 st. około 50 min.
Boczek pokrój w kosteczkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Cebulę obierz, poszatkuj. Przesmaż razem z boczkiem.
Na koniec dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę. Zawartość patelni przełóż do naczynia z bigosem. Dodaj resztę kapusty oraz śliwki. Zapiekaj jeszcze 30 minut. Dopraw do smaku.Źródło: Świat kobiety