Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczeń z indyka"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 172
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 226
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 172
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 226
Składniki
Filet z indyka dokładnie umyj, osusz np. papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem (2-3 ząbki) oraz suszonym tymiankiem. Mięso włóż przykryte na dobę do lodówki.
Następnego dnia wyjmij, szybko obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, po czym włóż do natłuszczonej brytfanny. Podlej wodą (około szklanki), oprósz ponownie tymiankiem oraz startym imbirem. Piecz w temperaturze 190°C przez około 50 minut do miękkości. W połowie pieczenia dodaj ćwiartki jabłka.
Od momentu dodania kawałków jabłka, mięso dwukrotnie podlej bulionem i obróć (by dokładnie dopiekło się ze wszystkich stron). Podczas pieczenia sprawdzaj, czy jest już dostatecznie miękkie. Podaj z sosem powstałym podczas pieczenia.
Rada: Pieczona pierś indyka znakomicie smakuje z domową żurawiną z dodatkiem gruszek.Źródło: Świat kobiety