Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piaskowiec na jogurcie"
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 77
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 104
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 629
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 77
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 104
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 629
Składniki
Z cytryny wyciśnij sok. Wlej go do jajek, wymieszaj z cukrem oraz cukrem waniliowym, olejem i jogurtem. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami domieszaj do płynnych składników z cukrem. Szybko wymieszaj mikserem, połącz z jabłkiem. Podłużną foremkę do keksów posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Napełnij przygotowanym ciastem.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz około godziny, do tzw. suchego patyczka. Ewentualnie ok. 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił.
Ciasto wyjmij z foremki, przełóż na kratkę kuchenną do wystudzenia. Oprósz cukrem pudrem. Serwuj np. z konfiturą.Źródło: Naj