Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Patisony z bakaliami"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 20
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 181
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 20
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 181
Składniki
Patisony opłucz starannie, odkrój wierzchy, wydrąż środki. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę. Całe patisony włóż do garnka z posolonym wrzątkiem i krótko obgotuj. Jabłka umyj, obierz. Przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Miąższ posiekaj, skrop sokiem z cytryny, starannie wymieszaj.
Żurawinę przebierz, namocz. Po kilkunastu minutach osącz i osusz. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć pokrojony miąższ patisonów, smaż, aż zrobi się miękki. Dodaj żurawinę oraz jabłka, duś kilka minut.
Farsz dopraw do smaku solą, cukrem oraz cynamonem. Na koniec wrzuć posiekane orzechy, wymieszaj. Nałóż do patisonów, podawaj.
Czas ok. 90 min; porcja – 290 kcal, cena 2,40 zł