Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Patisony nadziewane serem"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 61
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1186
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 282
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 61
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1186
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 282
Składniki
Patisony umyj pod bieżącą wodą, zetnij w każdym wierzch. Małą łyżeczką wydrąż środki. Do garnka wlej wodę, a gdy zacznie wrzeć – dodaj sól, włóż patisony i gotuj je tak długo aż staną się miękkie (czyli około 15 minut). Następnie schłodź je w lodowatej wodzie, aby nie straciły koloru.
Do miseczki włóż ser, dodaj siekane zioła i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką w proszku.
Podgotowane patisony dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Każdy wypełnij farszem twarogowo-ziołowym. Aby ułatwić sobie to zadanie, możesz użyć szprycki cukierniczej lub zrobić rożek z trójkąta papieru pergaminowego. Faszerowane patisony ułóż na półmis- ku lub talerzu i udekoruj je gałązkami świeżego koperku.
Szybkim sposobem przygotowania patisona jest ugotowanie go we wrzątku lub na parze. W tym celu obierz patisona ze skóry, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie pokrój na kawałki po 2-3 cm, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj około 10 min. Podawaj na ciepło, polany masłem z bułką tartą lub samym masłem.
30 minut Porcja: 190 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie