Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pascha z morelami"
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 29
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 125
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6652
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1291
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 29
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 125
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6652
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1291
Składniki
Do namoczenia moreli użyj lekkiego ponczu – wymieszaj 1/2 szkl. białego słodkiego wina z 1/3 szkl wody.
Spód: ciastka posiekaj. Wymieszaj z ciepłym olejem lub stopionym masłem. Przełóż na płaski talerz, schłodź w lodówce.
Masa: morele pokrój na ćwia- rtki, zalej lekko posłodzoną wodą. Po 20 minutach osącz. Wiórki wymieszaj z mlekiem i odstaw również na 20 minut. Potem odlej nadmiar mleka.
Jajka ubijaj na parze z cukrem pudrem, aż powstanie kremowa masa. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Masło utrzyj na puch i ciągle ucierając, dodawaj po łyżce twarogu. Wymieszaj z masą jajeczną, morelami i wiórkami. Duże sitko wyłóż gazą i napełnij masą. Obciąż talerzykiem i postaw na misce (tam spłynie serwatka). Po 12 godzinach wyłóż paschę na ciasteczkowy spód, udekoruj wiórkami.Źródło: Naj