Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paryżanka to pyszne ciasto jogurtowe z dużą ilością lekko kwaskowatych śliwek, które przyjemnie przełamują słodycz. Deser świetnie sprawdzi się na piknik, grilla czy też na co dzień do kawy. Nie wymaga długiego czasu przygotowywania ani skomplikowanych składników. To ciasto, które zawsze wychodzi. Jeśli odwiedzili cię niespodziewani goście, Paryżanka uratuje cię w każdej sytuacji. Dużą zaletą tego ciasta jest możliwość użycia niemal dowolnych owoców, szczególnie: jabłek, gruszek, czy nawet mandarynek lub kiwi. Wykorzystaj to, co akurat masz pod ręką i zaskocz się efektem!
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 21
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85394
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 141
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 175
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 582
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 21
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85394
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 141
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 175
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 582
Składniki
Śliwki umyj i osusz. Usuń pestki, a następnie pokrój owoce na ćwiartki lub ósemki, w zależności od ich wielkości.
W dużej misce ubij jajka trzepaczką do uzyskania jednolitej i puszystej masy.
Dodaj jogurt, cukier, olej, tartą skórkę z cytryny i wanilię. Mieszaj do całkowitego połączenia składników.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj do połączenia.
Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę. Na wierzchu ułóż pokrojone śliwki, tworząc pióropusz.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 5-10 minut do przestudzenia.
Paryżankę podawaj po posypaniu cukrem pudrem.