Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Papryka z mieloną łopatką i ryżem"
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 55
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 196
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 133
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 55
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 196
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 133
Składniki
Z papryk odcinamy czubki, usuwamy gniazda nasienne, strąki dokładnie myjemy i osuszamy. Ryż gotujemy na sypko.
Pokrojoną w kosteczkę cebulę szklimy na oleju. Wrzucamy mieloną łopatkę i smażymy 8-10 minut, stale mieszając. Farsz mieszamy z ajvarem (jeśli go nie mamy, można użyć gęstego koncentratu pomidorowego), ugotowanym ryżem i osączoną kukurydzą. Doprawiamy solą i pierzem.
Farszem napełniamy papryki, wierzchy posypujemy startym na tarce o małych oczkach oscypkiem. Zawijamy w folię aluminiową.
Papryki układamy w brytfance, na spód której wlewamy trochę wody. Pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC.
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji 2,90 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 245 kcal Białko 11,8 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 26 g.Źródło: Rewia