Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Paluszki z posypką herbatnikową"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 196
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 148
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 196
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 148
Składniki
Czas przygotowania 70 minut. Cena sztuki 0,20 zł.
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub kuchenny blat, dodajemy posiekane, dobrze schłodzone masło, cukier puder, żółtka i cukier waniliowy. Za pomocą noża siekamy wszystkie , a następnie szybko zagniatamy, aby się dobrze połączyły. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy przynajmniej na pół godziny do lodówki, aby się schłodziło.
Po wyjęciu ciasta z lodówki odrywamy drobne kawałki, formujemy z nich wałeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszczamy.
Herbatniki gnieciemy, aby powstała z nich „kruszonka”. Białka z jaj roztrzepujemy. Smarujemy nimi delikatnie paluszki i posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy 10–12 minut. Ostudzone ciastka posypujemy mieszanką kakao i cukru pudru.
Wartość odżywcza sztuki 120 kcal Białko 2 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 10 gŹródło: Rewia