Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest ich 12 sztuk. Są z gazety Tiny. Często są u mnie robione.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20520
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10056
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 127
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20520
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10056
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 127
Składniki
Podgrzać lekko mleko, rozpuścić w nim drożdże. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier - 50 g, sól, olej oraz żółtka, wlać mleko z drożdżami. Wyrobić składniki mikserem ne gładkie, jednolite ciasto. Przykryć, odstawić na 30 - 40 minut w ciepłe miejsce. Jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto, rozwałkować na posypanym mąką blaciw na grubość pół centymetra. Za pomocą foremki lub szklanki (średnica 7 cm) wyciąć 18 kółek. Na połowie kółek rozłożyć po łyżeczce powideł, brzegi pozmarować roztrzepanym białkiem. Przykryć pozostałymi krążkami. Rozwałkować resztę ciasta, w ten sam sposób wykonać pozostałe pączki. Wszystkie pączki przykryć, odłożyć jeszcze na 10 - 20 minut do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej do temperatury 180 stopni. Wkładać porcjami pączki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na kuchennej bibule. Połowę pączków posypać natychmiast resztą cukru. Pozostałe odłożyć. Kiedy przestygną, posmarować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.