Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pączki z konfiturami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 95
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 64
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 275
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5429
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 95
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 64
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 275
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5429
Składniki
Makę przesiej do miski. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, połącz z ciepłym mlekiem. Dodaj płaską łyżkę mąki. Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 min. Przygotowany rozczyn wlej do zagłębienia w mące. Przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia (20 min).
Do wyrośniętego ciasta dodaj resztę cukru, rozpuszczone masło, żółtka, alkohol i szczyptę soli. Wyrób gładkie ciasto. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, urywaj porcje i formuj pączki. W każdym zrób wgłębienie. Łyżeczką nakładaj konfitury. Pączki dokładnie zlepiaj, odkładaj do ponownego wyrośnięcia.
W garnku rozgrzej olej. Partiami wkładaj pączki i smaż z obu stron na złoto. Osącz z nadmiaru tłuszczu. Dekoruj lukrem lub polewą.
Białko utrzyj z taką ilością cukru pudru, by powstał gęsty lukier. Przestudzone pączki ozdób lukrem i czekoladą.Źródło: Świat kobiety