Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pączki z konfiturą różaną"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 20
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6515
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 148
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1170
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 20
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6515
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 148
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1170
Składniki
Z drożdży, łyżki mąki, łyżeczki cukru, i 1/2 szklanki letniego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy resztę cukru. Ucieramy na białą, puszystą masę (najlepiej na parze, np. w misce postawionej na garnku z gorącą wodą).
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, zaczyn i cukier waniliowy. Wyrabiamy rękami, dodając tyle ciepłego mleka, by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste.
Gdy zacznie odchodzić od miski, wlewamy stopniowo rozpuszczone, ciepłe, (ale nie gorące!) masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk.
Pod koniec wyrabiania dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i spirytus. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, odrywamy z niego porcje wielkości kurzego jajka, spłaszczamy, nakładamy konfiturę i zlepiamy, formując pączki. Układamy na posypanej mąką deseczce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Smażymy na średnim ogniu, partiami, bez przykrycia, z obydwu stron. Dekorujemy według uznania: lukrem, cukrem pudrem, skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi itp.Źródło: Rewia