Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj paczki drożdżowe z powidłami wieloowocowymi. Pączki puszyste, pulchne i bardzo smaczne . Polecam
miska, garnek, szklanka, widelec, rondelek, stolnica,
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 195
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 1947
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 356
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 258
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 92
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 195
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 1947
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 356
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 258
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 92
Składniki
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Drożdże zasypać 1 łyżeczką cukru, wymieszać, zakryć i odstawić na parę minut aż zaczną pracować. Masło rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę przesiać do większej miski wlać ciepłe mleko z masłem wymieszać, dodać ubite jajka oraz wyrośnięte drożdże, wymieszać a następnie wyrabiać aż cisto zrobi się puszyste i gładkie. Zakryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i ponownie wyrobić przez ok. 2 - 3 minuty pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczyć wykrawają szklanką krążki a pozostałe ciasto zlepić w kulę, ponownie rozpłaszczyć i znowu wycinać szklanką krążki i tak do wyczerpania. Krążki zakryć ścierką na 20 minut. do wyrośnięcia. Każdy krążek delikatnie rozpłaszczyć na dłoni , nakładać po 1 łyżeczce nadzienia , zlepiać brzegi tak jak w pierogach tworząc kulkę. W większym garnku o grubym dnie rozgrzać olej tak do temperatury 180 stopni i wkładać porcjami wyrośnięte kule. Smażyć po 2 -3 minuty z każdej strony. Uważać aby pączki za szybko się nie zrumieniły bo wtedy mogą być surowe w środku. Wyjmować łyżką cedzakową , odsączać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Pączki gotowe do podania.