Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 52
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 61
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 58
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 52
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 61
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 58
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena porcji ok. 1,40 zł.
Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane schłodzone masło, cukier puder, żółtka i cukier waniliowy. Nożem siekamy , a po chwili zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Jagody rozmrażamy na sitku, żeby spłynął nadmiar soku.
Jabłka obieramy i ścieramy na plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy skórkę cytrynową, cukier, cynamon, imbir, mieszamy. Odstawiamy, żeby owoce puściły sok, który odlewamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm i przekładamy na blachę. Nakłuwamy widelcem, pieczemy ok. 10 minut w 180oC. Na podpieczone ciasto wykładamy jagody i jabłka.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy pokrojone w kostkę masło i palcami rozcieramy aż powstanie kruszonka. Posypujemy nią ciasto i pieczemy przez 25 minut w 180oC.
Wartość odżywcza porcji 200 kcal Białko 3 g/Tłuszcz 7 g/Węglowodany 29 g.Źródło: Rewia