Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Orzechowe roladki"
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 96
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6587
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 156
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1219
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5650
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 96
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6587
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 156
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1219
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5650
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, stopniowo dodawaj cukier kryształ. Następnie delikatnie wmieszaj 3 płaskie łyżki mąki oraz drobno posiekane lub zmielone orzechy.
Powstałe ciasto wylej na wyłożoną pergaminem blachę. Piecz 8 min w temp. 200 st. Wyjmij, ułóż pergaminem do góry na czystej ściereczce. Pozostaw do ostygnięcia. Oderwij pergamin.
Resztę mąki rozprowadź w mleku, doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, mieszając, ostudź. Zmiksuj razem z masłem, cukrem pudrem i waniliowym.
Zimne ciasto posmaruj ulubionym dżemem, a potem powstałym kremem. Zroluj, owiń w pergamin i odstaw do lodówki do stężenia. Pokrój na kawałki (3 cm). Ozdób bitą śmietaną oraz żurawiną ze słoika.
Czas ok. 60 min; porcja – 160 kcal, cena 90 gr.
Zdarza się czasem, że piana z białek nie chce się ubić. Najprawdopodobniej winne są drobinki wody lub tłuszczu. Zanim więc weźmiesz się za ubijanie sprawdź, czy wszystkie naczynia i akcesoria, których używasz, są czyste i idealnie suche. Do białka nie może też dostać się nawet odrobina żółtka.Źródło: Świat kobiety