Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orzechowe drożdżówki z kardamonem"
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 25
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7192
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 42
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 25
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7192
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 42
Składniki
ok. 90 minut
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Zaczyn przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce wymieszać resztę mąki z łyżeczką soli i mielonym kardamonem. Dodać zaczyn drożdżowy, jajko oraz mielone orzechy laskowe. Wlać pozostałe mleko i wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na grubszy pasek, zwinąć w literkę S, przenieść na blachę wyłożoną pergaminem.
Krawędzie ciastek „esek” udekorować całymi orzeszkami, zwilżyć wodą i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 20 minut.
Kardamon idealnie podkreśla smak słodkich deserów. Warto nim także przyprawiać pikantne dania zawierające w swym składzie czosnek, albowiem kardamon... odświeża oddech.Źródło: Życie na gorąco