Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Oponki-pieguski. Smażone ciastka z twarogu i maku"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 162
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 215
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 162
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 215
Składniki
Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Dodaję zmielony albo przeciśnięty przez praskę do ziemniaków twaróg. Wsypuję cukier, cukier waniliowy oraz suchy mak.
Dolewam do składników mleko i olej. Zagniatam jednolite ciasto. Rozwałkowuję je niezbyt cienko (około 1 cm grubości). Szklanką wykrawam duże krążki, a kieliszkiem robię w środku dziurkę.
Przygotowane tak oponki smażę na głębokim oleju. Gdy z jednej strony zrobią się rumiane, przekładam na drugą i też smażę na złoto. Układam na papierowym ręczniku, aby osączyć je z tłuszczu. Gdy ostygną, oprószam je cukrem pudrem.Źródło: Tina