Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Odwrócony placek z pomarańczami"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 51
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7143
Polecam.
Odsłon: 1635
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 51
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7143
Polecam.
Odsłon: 1635
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 1,20 zł
Wartość odżywcza porcji 630 kcal. Białko 4 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 25 g
Pomarańcze obieramy ze skórki i pozbywamy się białej błony. Następnie owoce kroimy w średniej grubości plastry.
Z wanilii wyjmujemy miąższ. Pomarańczową marmoladę podgrzewamy na żeliwnej patelni lub w okrągłym żaroodpornym naczyniu z kilkoma łyżkami wody, dodajemy miąższ wanilii, mieszamy. Potem układamy plasterki pomarańczy, chwilę dusimy i na koniec posypujemy połową mielonych migdałów. Studzimy.
Jaja ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, 25 g mielonych migdałów, mleko i delikatnie mieszamy.
Plastry pomarańczy na patelni lub w naczyniu zalewamy ciastem i pieczemy 20 minut w 200oC. Placek przekładamy na talerz do góry nogami, by pomarańcze znalazły się na wierzchu.Źródło: Rewia