Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Nadziewana papryka"
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 36
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7198
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 36
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7198
Składniki
Kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem tak, aby woda sięgała około 2 cm ponad powierzchnię kaszy. Wkrusz kostkę bulionową, wymieszaj starannie widelcem. Odstaw kuskus na ok. 5 minut do napęcznienia.
Ogórek (długi, sałatkowy) sparz wrzątkiem, wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół. Jedną połówkę drobno posiekaj, drugą pokrój nożem szczelinowym w cienkie wstęgi.
Czerwoną paprykę i połówkę cebuli oczyść i drobno posiekaj. Dodaj do zimnego kuskusu, wymieszaj. Dorzuć posiekaną połówkę ogórka oraz przeciśnięty czosnek.
Strąki zielonej papryki umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Powstałą sałatkę dopraw olejem, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, nałóż do połówek papryk. Dekoruj wstęgami zielonego ogórka.
porcje, czas ok. 25 min; porcja – 170 kcal, cena 2 zł.
Ta sama sałatka doskonale prezentuje się w wydrążonych połówkach pomidorów. Jej smak możesz lekko modyfikować, dodając do kuskusu papryczkę chili, kawałki awokado, olej sezamowy i świeżą natkę.Źródło: Świat kobiety