Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mus poziomkowy"
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 447
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 58
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85666
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 163
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 447
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 58
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85666
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 163
Składniki
Poziomki przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, starannie osączyć. Dwie łyżki odłożyć do dekoracji, resztę przetrzeć przez sito i wstawić do lodówki na godzinę.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w 80 ml gorącej wody i ostudzić. Żółtka utrzeć z 6 łyżkami cukru na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić sztywną pianę.
Do przetartych poziomek dodawać po łyżce piany z białek, delikatnie mieszać. Następnie dodać żółtka z cukrem i rozpuszczoną, schłodzoną żelatynę. Ubijać wszystko tak długo, aż mus zgęstnieje.
Śmietankę ubić z pozostałym cukrem. Gotowy mus przełożyć do salaterek. Udekorować bitą śmietaną i poziomkami. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Zamiast przecierać poziomki przez sito, można zmiksować je w blenderze albo... ugnieść widelcem!Źródło: Twoje Imperium