Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, żeby sobie zeżreć coś słodkiego, a wiem, że nie powinnam. Myślę sobie wtedy... marchewka przecie zdrowa i niekaloryczna!
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 62
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 160
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 177
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 62
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 160
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 177
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon. Wszystko razem mieszamy.
Jajka ucieramy z cukrem i olejem. Gdy składniki ładnie się połączą, dodajemy startą marchewkę i mieszamy drewnianą łyżką – tak, by masa oblepiła całą marchewkę.
Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
Ciasto wykładamy łyżką do 2/3 wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinkę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że muffiny są upieczone. Gotowe muffiny zostawiamy w formie na kilka minut, a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.