Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Muffinki z białą czekoladą"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 142
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 182
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 142
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 182
Składniki
<strong>Na karmelowe serduszka:</strong>
25 dag cukru, 2 łyżki wody, 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, otręby oraz cukier. Do drugiej miski wbij jajko, dodaj sok pomarańczowy, skórkę otartą z pomarańczy, rodzynki, maślankę, przestudzone masło oraz dżem. Wymieszaj łyżką. Mokre dodaj do suchych. Wymieszaj tak, aby się tylko połączyły. Na koniec dodaj posiekaną białą czekoladę.
Foremki na muffiny wyłóż papilotkami. Foremki napełnij ciastem do 3 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190° C około 25 minut. do tzw. suchego patyczka.
Przygotuj karmelowe serduszka. Do garnka wsyp cukier, dodaj wodę. Wstaw na ogień. Gdy zacznie bulgotać i zmieniać kolor na złoty, zacznij mieszać aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec dodaj sok z cytryny. Zamieszaj, zdejmij z ognia.
Na arkuszu papieru do pieczenia narysuj serduszka. Łyżką ostrożnie wylewaj gęstniejący karmel. Wystudź. Serduszka delikatnie oderwij od papieru i udekoruj nimi muffinki.
40 minut. Sztuka: 190 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie