Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Modra kapusta"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 51
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 103
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 338
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 51
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 103
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 338
Składniki
Kapustę oczyść z wierzchnich liści i poszatkuj. W dużym garnku zagotuj wodę z solą, a gdy zacznie wrzeć, wrzuć poszatkowaną kapustę. Gotuj ją 8-10 minut, po czym odcedź, przelej zimną wodą, dokładnie osącz na sicie lub durszlaku i odstaw do ostygnięcia.
Jabłko obierz ze skórki, wykrój komory nasienne, zetrzyj na tarce i natychmiast skrop połową soku wyciśniętego z cytryny, aby nie ściemniało. Starte jabłko posyp także skórką otartą z jednej cytryny i odstaw.
Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Aby cebula straciła charakterystyczny ostry smak, posiekaną ułóż na sitku, posyp cukrem, a po minucie przelej wrzątkiem.
Ogórki kwaszone pokrój w kostkę (możesz je wcześniej obrać ze skórki, choć nie jest to konieczne). Jabłko, cebulę i ogórki przełóż do dużej miski i połącz z osączoną i ostudzoną kapustą, skrop sokiem z cytryny i oliwą.
Kapustę dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się „przegryzły” lub podgrzej i od razu podawaj.
Czerwoną kapustę podawaj do smażonych lub pieczonych mięs.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut Porcja: 300 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie