Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mleczny deser z galaretką"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 24
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 61
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1012
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 146
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 24
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 61
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1012
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 146
Składniki
W rondelku zagotuj mleko, dodając cukier zwykły i wanilinowy. Wymieszaj. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (wystarczy pół szklanki) i dodaj do mleka. Masę zamieszaj, ostudź, ale nie wstawiaj do lodówki.
Rozpuść pierwszą galaretkę (np. czerwoną) w mniejszej ilości wody niż podano w przepisie na opakowaniu i zostaw do stężenia. Następnie tężejącą galaretkę wlej do foremki, w której chcesz zrobić deser (prostokątna blaszka lub mniejsza forma). Formę z galaretką wstaw do lodówki.
Kiedy czerwona galaretka się zetnie, wylej na nią część białej warstwy mleczno-cukrowej i znów wstaw deser do lodówki, by stężał. Rozpuść drugą galaretkę i gdy trochę stężeje, a poprzednia warstwa w lodówce przybierze postać stałą, wylej kolejną warstwę i wstaw do lodówki. Znów wylej mleczną warstwę, schłódź, a na to ostatnią galaretkę. Na wierzchu ułóż pokrojone brzoskwinie i wiśnie.
Czas przygotowania: 50 minut, cena porcji: ok. 4 zł, kalorie: porcja ok. 230 kcal.
Zamiast pokrojonych owoców deser możesz ozdobić cukrem trzcinowym, posypując nim wierzch w dekoracyjny sposób.Źródło: Na żywo