Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Minitorciki z mango"
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 38
Polecam.
Odsłon: 2032
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7231
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 171
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 138
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 38
Polecam.
Odsłon: 2032
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7231
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 171
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 138
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, dosypuj partiami 10 dag cukru kryształu. Żółtka zmiksuj z cukrem waniliowym. Obie masy jajeczne połącz. Dodaj przesianą mąkę oraz wiórki kokosowe.
Prostokątną formę z wyższym rantem wyłóż pergaminem. Wlej przygotowane ciasto, rozprowadź. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Piecz 20 minut.
Przestudzone ciasto wyjmij z formy, przekrój na dwa blaty. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotuj krem. Czekoladowy proszek budyniowy rozprowadź w połowie mleka. Resztę mleka zagotuj. Na wrzątek wlej rozprowadzoną masę. Dodaj pozostały cukier. Mieszając, ugotuj gęsty budyń.
Budyń zdejmij z ognia. Dodaj pokrojone na kawałki masło. Mieszaj, aż tłuszcz się rozpuści, a powstały krem wystygnie. Jeden blat ciasta na powrót umieść w formie. Posmaruj kremem.
Mango umyj, obierz i pozbaw pestek, pokrój w kostkę. Rozłóż na stężonym kremie budyniowym. Galaretkę (np. pomarańczową lub o smaku owoców tropikalnych) rozpuść wg przepisu na opakowaniu. Zalej owoce. Przykryj drugim blatem, odstaw do stężenia. Przed podaniem pokrój. Posyp cukrem pudrem, ozdób wiórkami i ziołami.
Czas ok. 70 min; porcja – 200 kcal, cena 1,20 zł.
Pestka mango jest mocno przyrośnięta do miąższu. Aby ją usunąć, wykorzystaj ten sposób. Owoc umyj starannie, a potem cienko obierz. Po obraniu natnij miąższ w kratkę dookoła pestki. Delikatnie oderwij kostki miąższu. Koniecznie zrób to nad talerzem, aby nie stracić wyciekającego soku.Źródło: Świat kobiety