Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Minipączki z dyni"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3213
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 321
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3213
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 321
Składniki
W rondelku rozpuść masło lub margarynę, wystudź. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 szklanki mleka, 1 łyżkę cukru oraz 2-3 łyżki mąki. Starannie wymieszaj, by nie było grudek. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 min.
Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę, dodaj cukier, sól oraz cynamon, wymieszaj. Dodaj jajko, żółtko, przestudzony tłuszcz, purée z dyni (gdyby było zbyt wodniste, odciśnij nadmiar płynu), łyżkę wódki, wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw na 60-90 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę lub blat oprószony mąką. Rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm. Małą foremką lub kieliszkiem wykrawaj z ciasta kółka. Odłóż je na ok. 15 min, by wyrosły.
Do garnka wlej olej, mocno rozgrzej (powinien mieć temperturę ok. 175° C). Smaż pączki z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Lekko ciepłe pączki posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Sztuka: 50 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie