Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mięsna stonoga"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 47
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 63
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 61
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1033
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 234
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 47
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 63
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 61
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1033
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 234
Składniki
Pokrój bułki w drobną kostkę, zalej mlekiem. Dodaj mielone mięso, jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę keczupu oraz sól do smaku. Wszystkie wymieszaj, wyrób gładką masę. Dodaj do niej tyle bułki tartej, by z masy dało się uformować pulpety.
Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Rozgrzej olej na patelni. Obsmaż na nim pulpeciki ze wszystkich stron. Przełóż je na papierowe serwetki, aby odsączyć tłuszcz.
Pomidorki koktajlowe oraz ogórka umyj starannie i osusz. Połowę ogórka pokrój w cienkie plasterki, resztę – w grube paski, które utworzą nogi stonogi. Na szpadki do szaszłyków nadziewaj na zmianę pulpeciki i plasterki ogórka, zakończ całym pomidorkiem. Ułóż stonogi na talerzach, dołóż nóżki. W pulpeciki wetknij migdały.
czas ok. 50 min; porcja – 460 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety