Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Medaliony z duszonymi kurkami"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 169
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 224
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 169
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 224
Składniki
Czas przygotowania: 40 minut (bez marynowania mięsa). 1 porcja: 320 kcal. Cena porcji: 8,90 zł
Plastry polędwicy opłucz, osusz, włóż do miski. Posyp suszonym tymiankiem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wino wymieszaj z koncentratem. Zalej mięso. Przemieszaj. Przykryj szczelnie folią i włóż do lodówki na noc.
Mrożone kurki przełóż na sitko, przelej je wrzątkiem i dobrze osusz. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Włóż grzyby. Duś je do miękkości. Pod koniec oprósz solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Zamarynowane kawałki polędwicy obwiąż sznureczkiem. Włóż na rozgrzany olej. Smaż po 2–3 minuty z każdej strony. Podlej pozostałą marynatą, krótko podduś. Zdejmij z patelni. Posyp solą i pieprzem. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki. Kilka odłóż, resztę wymieszaj z kurkami.
Gotowe medaliony przełóż na talerze. Obłóż duszonymi kurkami. Przed podaniem potrawę udekoruj pozostałą natką. Serwuj np. z piure ziemniaczanym.Źródło: Tina