Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten mazurek ma wszystkie mazurki pod sobą, tak mówi mój mąż. Dwie deseczki przełożone kajmakiem. Na górnej deseczce uprażone w maśle i miodzie orzechy i to wszystko.
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 122
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14410
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 86
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 228
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 269
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 122
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14410
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 86
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 228
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 269
Składniki
Mąkę pszenną i krupczatkę przesypać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Opsypywać mąkq masło i tarkę, to ułatwia ścieranie . Dodać cukier, jajka, sodę i miód wymieszane w mleku. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Dwie na deseczki a trzecia na wałeczek. Może być nieco mniejsza. Rozwałkować placek do wymiarów blaszki. U mnie 25x25 cm. Blaszkę nalepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczenie placka 15 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem cukru i miodu. Dodać orzechy. Podgrzewać i mieszać. Orzechy ładnie oblepią się masą. Drugi placek też rozwałkować do wymiarów blaszki. Zrobić wałeczek albo ozdobną ramkę z trzeciego kawałka ciasta. Na wierzchu rozłożyć przygotowane orzechy. Masa może być gorąca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-18 min.
Wystudzić deseczki. Pierwszy placek posmarować kajmakiem. Nałożyć drugi placek z orzechami. I to wszystko. Zajadać nalepiej następnego dnia. Smacznego.