Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z naszych ulubionych.)
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 47
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 63
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 61
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1033
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 235
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 47
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 63
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 61
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1033
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 235
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie przygotować masę. Masło rozpuścić w garnku, do wystudzonego dodać jajka, roztrzepać, następnie dodać cukier, migdały i orzechy mielone. Wszystko dokładnie wymieszać. Wsypać żurawinę i również wymieszać. Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować i przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec ok.20 minut. Następnie ciasto wyjąć i na jeszcze ciepłe zetrzeć na grubych oczkach marcepan, a na wierzch wylać przygotowaną masę migdałowo-orzechową. Wstawić do piekarnika /180st.C/ na ok.30 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i dowolnie udekorować. SMACZNEGO i Wesołych Świąt!