Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super przepis na świąteczną słodkość :)
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 137
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 180
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 141
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 137
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 180
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 141
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem. Dodać szczyptę soli. Dołożyć pokrojoną w kostkę margarynę i zarobić nożem.
Wbić żółtka. Wymieszać. Szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i ochładzać 2 godziny. Następnie ciasto podzielić na 2 porcje, każdą rozwałkować.
Z pergaminu wyciąć szablon w kształcie jajka. Przykładać go do ciasta i obrysowując ostrym nożykiem, wyciąć dwie identyczne pisanki. Ostrożnie ułożyć je na blachach, przykrytych natłuszczonym pergaminem.
Pisanki nakłuwać widelcem. Piec 15 minut w temp. 190°C. Ostudzić.
Jeden placek posmarować marmoladą, przykryć drugim. Ponownie posmarować marmoladą (jeśli ma być dekorowany marcepanem).
Rozwałkować 1/2 marcepana, przykryć pisankę. Resztę podzielić na porcje, zabarwić na różne kolory.
Rozwałkować 1/2 marcepana, przykryć pisankę. Resztę podzielić na porcje, zabarwić na różne kolory.