Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie!!!! Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Coraz częściej myślę o daniach jakie pojawią się na moim świątecznym stole. Oczywiście będzie mazurek, ale jaki? Kajmakowy, czekoladowy, śmietankowy? W tym roku postanowiłam wypróbować mazurek pomarańczowy – pyszny, delikatny, kruchy spód i pyszna, pachnąca pomarańczami masa. Zdecydowanie odkrycie Wielkanocne tego roku :)
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 173
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 185
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 55
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 340
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 393
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 85
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 173
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 185
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 55
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 340
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 393
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 85
Składniki
Do miski przesiewam mąkę. Dodaję sól, 100g cukru, cukier wanilinowy, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie siekam nożem, a następnie zagniatam ciasto, aż powstanie ładna kula. Przekładam ją do foliowej torebki i wkładam na 30 minut do lodówki.
Pomarańcze i cytrynę umyłam szczoteczką pod bieżącą wodą, teraz sparzam je wrzątkiem. Owoce kroję w kosteczkę. 3-4 plasterki zostawiam do dekoracji. Pestki usuwam. Następnie owoce blenduję na miazgę. Wsypuję resztę cukru, czyli 220g, mieszam i stawiam na małym gazie. Podgrzewam około 30 minut często mieszając, tak aby masa się nie przypaliła.
Ciasto wyjmuję z lodówki i delikatnie rozwałkowuję na papierze do pieczenia. Na nim przenoszę ciasto do formy. Piekę w 180 stopniach przez około 15 – 20 minut.
Przestudzoną lekko masę przekładam na ostudzone ciasto. Wyrównuję wierzch. Dekoruję półplasterkami pomarańczy i cytryny. Wstawiam do lodówki na minimum godzinę. Smacznego!!!