Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazurek orzechowy w waflach"
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 33
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7197
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 33
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7197
Składniki
Cukier wsyp do rondelka, dodaj 5-6 łyżek wody. Mieszając, ugotuj syrop tak, aby nabrał delikatnego złotego koloru. W osobnym rondlu zagotuj miód, cały czas mieszając. Wrzący przelej do syropu i dokładnie wymieszaj.
Z białek ubij w rondlu sztywną pianę. Ustaw rondel na bardzo małym ogniu i, mieszając, powoli dolewaj gorący syrop. Mieszaj, aż masa zgęstnieje i opadnie do połowy. Wtedy wsyp posiekane orzechy, migdały oraz rdzeń wanilii.
Ciepłą masą przekładaj wafle. Możesz pokroić je na mniejsze części, gdy będą jeszcze ciepłe, ale nie jest to konieczne. Podgrzej polewę czekoladową, 2 łyżki odłóż, resztą posmaruj pół mazurka.
Masę marcepanową zagnieć z 3-4 łyżkami cukru pudru. Odłóż 2 łyżeczki masy, z czego jedną zabarw na czerwono. Pozostałą masę podziel na 3 części, jedną zabarw na piaskowo, a pozostałe 2 części – na żółto.
Z żółtej masy ulep kurczaczki. Z czerwonej zrób im dzióbki i kokardki. Kurczaczki umieść na mazurku. Piaskową masę rozwałkuj, wytnij z niej dróżkę dla kurczaków. Odłożoną polewą czekoladową narysuj gałązki i napis, a z niebarwionej masy marcepanowej ulep bazie. Końcówki pomaluj czekoladą.
<strong>: 75 minut. Porcja: 315 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie