Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazurek morelowy z pomarańczą"
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 364
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 101
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 105
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 53
Polecam.
Odsłon: 68
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 364
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 101
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 105
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 53
Polecam.
Odsłon: 68
Składniki
Mąkę przesiej przez sitko do miseczki. Dołóż mielone migdały oraz masło. Dodaj żółtko, cukier puder i 2–3 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 20 minut.
Pomarańcze sparz, wytrzyj, pokrój na kawałki. Razem z morelami włóż je do garnka. Zasyp cukrem. Zalej szklanką wody. Gotuj 40 miut, aż owoce rozgotują się. Wtedy masę zmiksuj na gładko.
Formę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Wylep ciastem. Piecz 30 minut w 180 st. Masę rozsmaruj na upieczonym spodzie. Wierzch oblej lukrem. Udekoruj zającami z czekolady, napisem z polewy czekoladowej oraz ew. kawałeczkami moreli i pomarańczy.
<strong>Wersja błyskawiczna: z masą z konfitury</strong>
Płat francuskiego ciasta rozmrażaj ok. 10 mi nut w pokojowej temperaturze. Foremkę do tarty posmaruj tłuszczem i lekko oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na owalny placek. Wylep nim spód i brzegi foremki.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz ok.15 minut, aż ładnie się zrumieni.
W tym czasie 2 słoiki (po ok. 230 ml) konfitury pomarańczowej podgrzej, przetrzyj przez sitko. Przestudź. Wymieszaj z 3–4 łyżkami likieru pomarańczowego. Masę rozsmaruj na przygotowanym spodzie. Udekoruj lukrem i polewą.Źródło: Tina