Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mazowieckie gołąbki z pęczakiem"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 44
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6531
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 44
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6531
Składniki
Główkę kapusty umyj, oczyść z uszkodzonych liści, wytnij głąb. Obgotuj w całości w dużej ilości posolonej wody (2–3 minuty). Wyjmij, oddziel 8 dużych liści, zetnij z nich zgrubiałe nerwy. Resztę kapusty możesz wykorzystać np. do przygotowania jarzynki do pieczonego schabu na świąteczny obiad.
Przygotuj farsz: bułki namocz w bulionie. Cebule obierz, grubo posiekaj. Gruszki obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w drobną kostkę i natychmiast skrop sokiem z cytryny. Tymianek opłucz, osusz, drobno posiekaj.
Kaszę połącz z orzechami, jajkami, odciśniętą bułką, gruszkami, cebulą i tymiankiem. Wyrób jednolitą masę. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Na liściach kapusty rozłóż porcje farszu. Zwiń, formując gołąbki (by się nie rozpadły, możesz spiąć je wykałaczkami). W brytfance rozgrzej masło, włóż przygotowane gołąbki, krótko obsmaż. Zalej bulionem, duś pod przykryciem 40–45 minut. Wyjmij, przełóż na ogrzany talerz, trzymaj w cieple, aby nie wystygły.
Sos z duszenia przetrzyj przez gęste sitko. Możesz ew. przyprawić do smaku miodem. Gołąbki ułóż na półmisku, polej odrobiną sosu. Pozostały sos postaw obok w sosjerce.Źródło: Tina