Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Markizy pomarańczowe"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 35
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 35
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Wymieszaj mikserem masło, puder i cukier wanilinowy. Dodaj stopniowo jajka i mąkę.
Umyj pomarańczę i zetrzyj z niej skórkę. Następnie przekrój na pół i wyciśnij sok. Dodaj sok i skórkę do ciasta. Przełóż ciasto do szprycy lub plastikowej torebki z uciętym rogiem.
Wyłóż papierem do pieczenia dwie blachy. Wyciskaj szprycą ciasteczka o śr. 1-2 cm, pozostawiając między nimi odstępy ok. 3 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz 5-7 minut, aż brzegi będą złocistobrązowe. Wyjmij i ostudź.
Wymieszaj dżem i likier. Zagotuj, przetrzyj przez sitko i wystudź. Posmaruj nadzieniem spody połowy ciasteczek, przykryj je pozostałymi.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i udekoruj nią wierzchy ciastek, robiąc cienkie ślimaczki. Pośrodku umieść pistacje.
Jak to zrobić?
Z papieru do pieczenia zrób rożek. Przytnij nożyczkami jego wierzchołek. Napełnij rożek płynną czekoladą i powoli wyciskaj ją na ciastka.Źródło: Olivia