Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marchewkowe muffiny"
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 77
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 105
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 633
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 77
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 105
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 633
Składniki
Marchewki obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę soli. W drugiej misce utrzyj lub zmiksuj całe jajka z 3/4 szklanki cukru pudru na puszystą masę. Wlej olej, połącz.
Do płynnych składników wsyp suche, połącz za pomocą miksera ustawionego na niskie obroty. Na koniec dodaj startą marchewkę. Przemieszaj drewnianą łyżką. Jeśli chcesz, do masy możesz także dodać 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów.
Przygotuj foremki do muffinek. Wyłóż je papilotkami i ustaw na blasze do pieczenia. Nakładaj przygotowane ciasto marchewkowe (pamiętaj, by foremki napełniać jedynie do 2/3 wysokości). Blachę wstaw do piekarnika. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 st. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche.
Gotowe muffinki wyjmij z foremek, ostudź, dowolnie udekoruj. Doskonałym dodatkiem do ciastek będzie krem przygotowany z serka mascarpone lub kremowego twarożku oraz cukru do smaku.Źródło: Świat kobiety