Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marcepanowa pychotka"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 123
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 28
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 73
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 123
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 28
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 73
Składniki
Ubij pianę z jajek i cukru. Dodaj mąkę, kakao i pokrojone grubo orzechy laskowe. Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (okrągłej lub w kształcie gwiazdy) i wygładź powierzchnię. Piecz korpus w piekarniku nagrzanym na 170°C przez około 40 minut.
Jeżeli pieczesz tort w okrągłej tortownicy, przygotuj z papieru szablon w kształcie gwiazdy. Kiedy korpus wystygnie, przyłóż szablon i wykrój gwiazdę.
Serek mascarpone wymieszaj z twarogiem i cukrem wanilinowym. Część kremu rozsmaruj na korpusie. Resztą napełnij worek cukierniczy a następnie wyciśnij na obwodzie tortu kopczyki.
Rozwałkuj marcepan na poprószonej cukrem pudrem stolnicy tak, aby powstał cienki, mały placek. Wykrój z niego różnej wielkości gwiazdki i udekoruj nimi tort.
Czas przygotowania: ok. 80 minut. Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 386 kcal.Źródło: Na żywo