Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mandazi - puszyste afrykańskie pączki drożdżowe na mleku kokosowym ze szczyptą kardamonu. Są tak dobre, że nie potrzebują żadnego nadzienia. Oprócz kokosowej nuty wyróżniają się również oryginalnym kształtem. W przeciwieństwie do klasycznych pączków wycinamy je nie na kształt koła, a trójkąta.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10520
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 894
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4906
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 836
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10520
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 894
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4906
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 836
Składniki
Do miski pokrusz świeże drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru. Wlej ciepłą wodę. Składniki wymieszaj i odstaw na około 10 minut do wyrośnięcia.
Mleczko kokosowe lekko podgrzej.
Do dużej miski przesyp mąkę, dodaj pozostałą część cukru. Wlej zaczyn i podgrzane mleczko kokosowe. Dodaj szczyptę kardamonu. Ciasto na pączki wyrabiaj dłońmi przez około 15 minut. Powinno być delikatne, elastyczne, a pod koniec ugniatania powinno całkowicie odchodzić od miski i dłoni.
Gotowe ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel je na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm. Placki z ciasta drożdżowego przekrój na pół i każdą połówkę jeszcze raz na pół.
W garnku rozgrzej olej do temperatury 180 stopni. Trójkątne pączki mandazi smaż na złoty kolor z dwóch stron. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.