Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Malinowy mazurek"
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 678
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 147
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 79
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 678
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 147
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 79
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Dodaj pokrojony na małe kawałeczki tłuszcz, cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dosyp więcej mąki. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut.
Ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek i przełóż do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy placek nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 20-30 min w temp. 160°C. Wystudź.
Czekoladę połam na kawałki i włóż do szklanej lub metalowej miski. Postaw ją na garnku z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać wody), mieszaj aż się roztopi. Następnie dodaj do niej 3-4 łyżki syropu malinowego oraz masło, wymieszaj.
Pierwszy i drugi placek posmaruj dżemem malinowym i przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj przygotowaną polewą. Gdy zastygnie, wierzch ciasta udekoruj pozostały syropem malinowym.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie