Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Makowe kulki w gruszkach"
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5296
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5296
Składniki
Gruszki umyj, przekrój na połówki, wydrąż. W rondelku zagotuj 200 ml wody z 4 łyżkami cukru, korą cynamonu i goździkami. Włóż połówki gruszek, gotuj 8 min. Zdejmij z ognia. Pozostaw w syropie na 2 godziny.
W osobnym naczyniu zagotuj mleko z pozostałym cukrem. Wsyp kaszę mannę oraz mielony mak. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje, a kasza manna się rozwarstwi (2-3 minuty). Zdejmij z ognia, dodaj żółtka i masła, wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
Połówki gruszek ułóż na talerzu. Miejsca po pestkach wypełnij kulkami z makowej kaszki. Kremówkę ubij na sztywno, udekoruj deser. Posyp siekanymi orzechami.
czas ok. 35 min; porcja – 330 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety