Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron jest jednym z tych uniwersalnych dań, które można przygotować na szybki obiad. W tym przepisie wystarczy ugotować makaron, podsmażać warzywa, a następnie połączyć z aromatycznym sosem cytrynowym. Całość wieńczy posypka z parmezanu i listki bazylii. Do wykonania tej potrawy polecamy charakterystyczny makaron o nazwie orecchiette, który nieco przypomina polskie uszka bez nadzienia.
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 419
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 56
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85655
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 162
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 419
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 56
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85655
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 162
Składniki
Do dużego garnka wlej wodę, dodając pełną łyżkę soli i włącz palnik. Woda powinna być bardzo słona. W dużej, głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła i 1 łyżeczkę oliwy. Na rozpuszczony tłuszcz wrzuć pokrojone szparagi i posól. Smaż około 3 minuty, po czym zdejmij z patelni. Następnie wyłóż kolejne 2 łyżki masła i znów 1 łyżeczkę oliwy. Wrzuć umytą i pokrojoną w plasterki cukinię, ¼ łyżeczki soli i smaż cukinię, aż się skarmelizuje i lekko zmięknie (3-4 minuty). Po czym zdejmij z patelni i dodaj do szparagów.
Gdy warzywa się smażą, wrzuć do wrzącej wody makaron i ugotuj, aby był al’dente. Na patelnię włóż ostatnią łyżkę masła i pozwól, aby ściemniało, ale się nie przypaliło. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez 30 sekund. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i dodaj sok z cytryny. Uważaj, bo może pryskać. Połącz, aby uzyskać masło czosnkowo-cytrynowe.
Ugotowany makaron przekładaj łyżką cedzakową na patelnię z aromatycznym masłem. Następnie dodaj 50 g drobno startego parmezanu i mieszaj, aż sos obklei makaron. W razie potrzeby dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Na koniec dodaj warzywa i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Od razu serwuj makaron na talerze, posyp tartym parmezanem i udekoruj listkami bazylii.