Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maczek z masą pomarańczową nie tylko pięknie wygląda, ale także świetnie smakuje. Choć nie należy do najprostszych w wykonaniu, to warto go spróbować. Jest wyjątkowo wilgotne i bardzo pomarańczowe, świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 213
Polecam.
Odsłon: 2226
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 118
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 363
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 64
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 213
Polecam.
Odsłon: 2226
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 118
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 363
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 64
Składniki
Przygotuj ciasto. Nieobrane pomarańcze pokrój w plasterki i włóż do rondelka. Zalej je wodą z cukrem pudrem. Gotuj owoce przez 20 minut. Zdejmij je z ognia i ostudź. Wyjmij ok. 100 g plasterków owoców i przenieś je do robota kuchennego razem z ok. 75 ml płynu z gotowania. Zblenduj całość na gładkie puree. Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, mak i odłóż całość na bok. W osobnej misce ubij jajka z cukrem pudrem na miękką i puszystą masę, przez 5-7 minut. Delikatnie wmieszaj puree pomarańczowe do masy jajecznej za pomocą drewnianej szpatułki. Następnie dodaj suche składniki i mieszaj tylko do połączenia składników. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej masę. Piecz ciasto w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Przekrój je na 3 blaty.
Przygotuj masę pomarańczową. Jajka ubij z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Przecedź przez sitko do miski. Dodaj cukier, masło i skórkę z owoców. Umieść miskę nad garnkiem wypełnionym w 1/3 wrzącą wodą. Mieszaj na parze do momentu zgęstnienia masy – nawet przez 30 minut. Odstaw do wystygnięcia.
Złóż ciasto. Krem podziel na 3 części: dwie większe i jedną mniejszą. Złóż ciasto przekładając warstwy większymi częściami masy pomarańczowej, a mniejszą część pozostawiając na wierzch i boki. Maczka z masą pomarańczową posyp makiem. Przed podaniem schładzaj deser przez kilka godzin w lodówce.