Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lukrowane śnieżynki"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 251
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 32
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 73
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 78
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 251
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 32
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 73
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 78
Składniki
ok. 90 minut.
Skórkę pomarańczową i kandyzowany imbir rozdrobnić w malakserze. Następnie wymieszać z 5 dag cukru pudru, mąką i szczyptą soli. Dodać masło pokrojone na kawałeczki. Szybko rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm. Wyciąć z niego foremkami ciastka w kształcie płatków śniegu. Śnieżynki ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 12-15 minut.
Ciastka wystudzić, ostrożnie zdjąć z blachy. Resztę cukru pudru utrzeć z białkiem na gładki, gęsty lukier i zabarwić go na różne kolory. Przełożyć do osobnych szpryc cukierniczych z małymi otworkami. Wyciskając cienkie paseczki lukru, udekorować ciastka. Posypać cukrem.Źródło: Życie na gorąco