Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
te pyszne lody wymagają maszynki do lodów, ale uwierzcie - warto ją mieć.
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 181
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 598
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 69
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1568
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 181
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 598
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 69
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1568
Składniki
Robimy karmel- do dużego garnka wsypujemy cukier trzcinowy i na malutkim ogniu rozpuszczamy go aż cukier się rozpuści i mocniej zbrązowieje - uwaga żeby go nie spalić.
Do gorącego karmelu wlewamy stopniowo i stale mieszając gorące mleko - uwaga - całość mocno się spieni. Gotujemy tę miksturę do rozpuszczenia się karmelu. Dodajemy cukier waniliowy lub pastę.
Żółtka ubijamy mikserem i powoli dodajemy mieszankę z Etapu 2 stale ubijając. Całość gotujemy stale mieszając do uzyskania konsystencji niezbyt gęstego budyniu ( ja wyłączam gaz gdy tylko "bulgnie" leciutko).
Całość schładzamy , najlepiej w lodówce przez całą noc. Dodajemy likier i przelewamy do zamrożonego wkładu maszynki do lodów , kręcimy lody tak, jak nakazał producent maszynki - u mnie trwa to ok. 45 minut. Ukręcone już lody przekładamy do pojemnika do zamrażania i muszą "odpocząć" w zamrażarce kilka godzin - ten etap jest najgorszy ....... do przeczekania :)