Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis powstał na podstawowej bazie lodów, chociaż zrobiłam o połowę mniejsze proporcje niż w podstawowym przepisie, bo chciałam wypróbować dwa smaki. Główny smak to biała czekolada i bazylia, dodatkowo podkreślony sokiem z kwaśnej pomarańczy i posypką z rozdrobnionych pistacji. Naprawdę się udały i smakowały.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1038
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 115
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1038
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 115
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Najpierw musimy wykonać podstawową bazę do lodów. Ja zrobiłam to pewnie trochę po swojemu, ale lody się udały i cieszyły powodzeniem. W większym garnku zagotowałam wodę i zmniejszyłam ogień, tak żeby woda cały czas była wrząca. Na nim układamy mniejszy rondel i wlewamy mleko,dodajemy cukier i połamaną na kostki białą czekoladę, a także bazylię. Cały czas mieszamy do rozpuszczenia czekolady i cukru. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru, tylko uważajcie bo łatwo ją przebić a następnie mieszamy ją z wystudzonym mlekiem ( ja to robię metalową trzepaczką) Całość wkładamy do zamrażalnika. CO PÓŁ GODZINY, PRZEZ 3 GODZINY wyjmujemy nasze "lody" i mieszamy lub miksujemy (trzepaczka jest najlepsza). Dzięki temu nie powstaną w lodach zmrożone kryształki. Po kilku godzinach lody gotowe. Ja to zawsze robię wieczorem i przez całą noc się potem mrożą. Sos powstał w bardzo prosty sposób, bo po prostu zblendowałam obraną pomarańcze. Lody są słodkie, więc polecam wybrać kwaśną pomarańcze. Możecie sok przelać przez sitko, ale ja lubię taki gęsty ze wszystkim więc tego nie robię. Orzeszki pinii, również rozdrobniłam. Za nim zaczniecie dekorować swój talerz, koniecznie wyjmijcie chwilkę wcześniej lody z zamrażalnika, będą się łatwiej nakładać. DEKORACJA MOJA PROPOZYCJA: Przez drobne sitko po całym talerzu delikatnie przesiałam suszoną bazylię, lody pokroiłam w paski. Całość polałam sosem i i posypałam rozdrobnionymi pistacjami.