Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 53
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 105
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 341
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 53
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 105
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 341
Składniki
Lody: śmietankę i mleko wlej do garnka z grubym dnem. Żółtka ubij z cukrem na puszysty, jasny krem. Powoli wlewaj do niego przestudzoną śmietankę z mlekiem. Masę podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Uważaj, by jej nie zagotować! Zostaw do schłodzenia.
Połówkę arbuza wydrąż. Z miąższu usuń wszystkie pestki. Maliny i truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Owoce zmiksuj na gładkie piure. Przetrzyj przez sitko, jeśli chcesz pozbyć się pestek. Mus owocowy dodaj do masy śmietankowo-jajecznej i delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż do zamykanego naczynia i włóż do zamrażarki. Po 3 godzinach zmiksuj lody pierwszy raz. Powtórz to 4 razy co godzinę, aby nie powstały kryształki lodu. Wyjmij deser kilka minut wcześniej i podaj w wydrążonym arbuzie, udekorowane owocami i listkami mięty.Źródło: Naj